ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

14/10/2016

Τα οφέλη της μεθόδου pilates στην αγωνιστική κολύμβηση

Παρά το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε δυο διαφορετικά είδη γυμναστικής, η μέθοδος pilates και η κολύμβηση έχουν ένα κοινό βασικό σημείο, την ενεργοποίηση όλου του σώματος. Ωστόσο, όταν η κολύμβηση περνάει σε αγωνιστικό επίπεδο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στις αρθρώσεις λόγω της επαναλαμβανόμενης τριβής που δέχονται οι αθλητές από την ιδία κίνηση. Έρευνες έχουν δείξει πως οι τραυματισμοί στην ώριμη ζώνη είναι 27% συχνότεροι σε κολυμβητές αγωνιστικού επιπέδου (Heinlein, 2010). Επιπλέον, η ξηρή προπόνηση των κολυμβητών συνήθως επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των μεγάλων μυϊκών ομάδων και όχι τόσο στο εν το βάθει μυϊκό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες, κακή ευθυγράμμιση πάνω στο νερό (stream line), λανθασμένη μυϊκή ενεργοποίηση άρα συνεπώς και επιπλέον δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Το pilates μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης των αθλητών μειώνοντας τις τριβές, διότι επικεντρώνεται στην εν το βάθει ενδυνάμωση του σώματος, τη σωστή στάση και την ισορροπία. Αποτελεί μια λειτουργική προπόνηση όπου το σώμα λειτουργεί αρμονικά και οι κινήσεις γίνονται με συνεχόμενη ροή, όπως και κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενός κολυμβητή.
Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας αθλητής κολύμβησης από τη μέθοδο pilates  είναι πολλαπλά, καθώς συνδυάζει τη σωματική ενδυνάμωση με την πνευματική συγκέντρωση. Αναφορικά:
1. Επιτυγχάνεται ενδυνάμωση του κορμού και σταθεροποίηση των μυών γύρω από την ωμική ζώνη, τη λεκάνη και το θώρακα.
2. Βελτιώνεται η ισορροπία του σώματος και συνεπώς η σωστή ενεργοποίηση των μυών 3. Η αναπνοή βελτιώνεται καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία όπου επικεντρώνεται η μέθοδος.
4. Οι αθλητές επιτυγχάνουν καλύτερη συγκέντρωση στο ρυθμό των κινήσεων τους καθώς η μέθοδος pilates βοηθάει στην αρμονική κίνηση των μελών του σώματος
5. Το pilates προστατεύει τους αθλητές από τυχόν τραυματισμούς καθώς μέσα από την προπόνηση επιτυγχάνεται μεγαλύτερη κ πιο ελεγχόμενη κινητικότητα στις αρθρώσεις, οι μύες λειτουργούν αρμονικά με συνεχή επιμήκυνση και το εύρος των κινήσεων βελτιώνεται.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως αρκετοί αθλητές υψηλού επίπεδου, όχι μόνο στον χώρο της κολύμβησης, έχουν εντάξει την μέθοδο pilates μέσα στο πρόγραμμα προπόνησης τους. Τρανταχτά παραδείγματα είναι ο Christian Ronaldo, Kobe Bryant αλλα και κολυμβητές όπως Natalie Coughlin και Sarah Sjostrom.
Καταλήγοντας, ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα pilates μόνο οφέλη μπορεί θα προσφέρει σε έναν αθλητή κολύμβησης καθώς θα βελτιώσει όχι μόνο τη στάση του σώματος και συνεπώς την αποδοτική κολύμβηση αλλά και θα προστατεύσει από ενδεχόμενους τραυματισμούς.


XPIΣTINA KAPΠOYZH, MSc
Personal and group trainer
Pilates method instructor
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!