ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

22/02/2019

​Διατροφικοί μύθοι



Από την διατροφολόγο Γεωργία Ψύλλου


Θα έχετε αναρωτηθεί  πολλές φορές αν τα «γιατροσόφια» και ό,τι ακούγεται και αφορά στην υγεία και τη διατροφή μας, έχουν επιστημονική τεκμηρίωση.

Νέες έρευνες έρχονται συνεχώς είτε για να επιβεβαιώσουν είτε για να ανατρέψουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία. Υπάρχουν ακόμη απαρχαιωμένες απόψεις και λανθασμένα διατροφικά πρότυπα ,επικίνδυνα για την υγεία, που όχι απλός συντηρούνται αλλά διαδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί  από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους.
 

1. ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν παχαίνει. Τα ζυμαρικά περιέχουν περίπου 130 ανά 100 γρ μαγειρεμένης ποσότητας, 1 φέτα ψωμί περίπου 70 και τα 100 γρ μαγειρεμένου κοτόπουλου περιέχει περίπου 155. Προσοχή πρέπει να δωθεί στιςλιπαρές σάλτσες, στην κρέμα γάλακτος, στο βούτυρο και ότι άλλο συνοδεύει το πιάτο.
 
2. ΜΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
Το τεστ δυσανεξίας εφαρμόζεται σε κλινικές περιπτώσεις για να βρεθεί σε ποιες τροφές ο ασθενήςέχει δυσανεξία, δηλαδή δεν μπορεί να πέψει τις τροφές αυτές με αποτέλεσμα να παρουσιάζει φούσκωμα, δυσφορία ή πιο σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωση τους. Τα τεστ αυτά δεν είναι ικανά να διαγνώσουν ποιες τροφές παχαίνουν τον καθένα και ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος.
 
3. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
Η δίαιτα αυτή έχει προταθεί από τον. Peter J. D’Adamo, έναν αμερικάνο γιατρό φυσικοπαθητικής θεραπευτικής ιατρικής ο οποίος υποστηρίζει πως η ομάδα αίματος καθορίζει ποια φαγητά δεν μας βλάπτουν. Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση αυτού του ισχυρισμού.
 
4. ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ LIGHT
Το θερμιδικό περιεχόμενο κάθε ποτού σχετίζεται με την ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης πουπεριέχει. Κάθε 1 γρ αλκοόλης προσδίδει7. Το χρώμα των ποτών δεν σχετίζεται με τις θερμίδες που περιέχουν. Το κρασί, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλη περιέχει λιγότερες θερμίδες ενώ τα γλυκά ποτά, λόγω της παρουσίας σακχάρων έχουν τις περισσότερες θερμίδες.
 
5. ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΟΥ ΒΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΜΟΥ ΜΕΙΟΝ 10
Δεν ισχύει ούτε αυτός ο ισχυρισμός. Το ιδανικό βάρος του κάθε ανθρώπου προκύπτει από την ανάλυση σύστασης σώματος του. Μπορείένας άνθρωπος να έχει σχετικά υψηλό βάρος και αυτό να οφείλεται στην αυξημένη μυϊκή του μάζα ή να έχει χαμηλό βάρος αλλά να έχει αυξημένο σωματικό λίπος ή σπλαχνικό.
 
6. Η ΜΠΑΝΑΝΑ ΠΑΧΑΙΝΕΙ
Η μπανάνα δεν παχαίνει. Είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και δεν έχει καθόλου λίπος! Ένα ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε ½ μεγάλης μπανάναςκαι μας προσδίδει περίπου 60 θερμίδες.
 
7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ
Το νερό ούτε αδυνατίζει ούτε λιώνει τα λίπη αυτό καθ' αυτό. Πίνοντας όμως νερό αυξάνεται η αίσθηση πληρότητας, υποβοηθάται η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, διευκολύνονταιοι καύσεις και η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών των καύσεων. Έχει βρεθεί πως αυξημένη κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την πρόσληψη ως 300 ημερησίως λόγω του αισθήματος πληρότηταςπου προκαλεί.
 
8. Η ΣΑΟΥΝΑ ΚΑΙ Η ΖΩΝΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ
Τα κιλά που “χάνονται»κατά αυτόν τον τρόπο προέρχονται από νερό και όχι από λίπος. Επομένως μόλις καταναλωθεί η ποσότητα υγρών που έχει αποβληθεί, η ζυγαριά θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα.
 
9. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 20:00
Διαφορετικός χρόνος απαιτείται για την χώνεψη ενός μήλου σε σχέση με ένα τοστ ή μια μακαρονάδαμε κιμά. Ωστόσο χρειάζονται περίπου 3ώρες για να ολοκληρωθεί η πέψη ενός γεύματος. Άρα προτιμότερο είναι το τελευταίο γεύμα να γίνεται τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.
 
10. Η ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ
Το θερμιδικό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε σχέση με την σοκολάτα γάλακτος είναι παραπλήσιο (~ 500 /100 ). Ωστόσο η μαύρη σοκολάτα περιέχει μεγαλύτερη κακαομάζα οπότε έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και στεατικό οξύ (λιπαρό οξύ που δεν ανεβάζει την χοληστερόλη), ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
 
11. Η ΙΡΙΔΟΛΙΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΚΡΥΒΩΣΕΙ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ  ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
Η ιριδολογία είναι μια ειδικότητα της εναλλακτικής ιατρικής. Στηρίζεται στην υπόθεση πως όλα τα νευρικά κύτταρα του σώματος καταλήγουν στα μάτια. Άρα μια ευαισθησία ή μια πάθηση φαίνεται στην ίριδα του ματιού. Η εγκυρότητα της ιριδολογίας δεν έχει αποδειχθεί. Μελέτες δείχνουν πως η πιθανότητα μιας σωστής διάγνωσης είναι τόση, όση αν γινόταν στην τύχη.


 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!