ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

22/10/2019

Γιατί δεν χάνουμε κιλά ενώ προσέχουμε την διατροφή μας;

 
Είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν θα απευθυνθούμε σε έναν διαιτολόγο. Πράγματι, αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους σχεδόν, έστω και μια φορά. Η απώλεια βάρους θεωρείται μια δύσκολη υπόθεση, ιδίως όταν ο δείκτης της ζυγαριάς δεν ‘’ξεκολλάει’’. Μπαίνουμε λοιπόν, σε μια διαδικασία να αλλάζουμε τις συνήθειές μας, να εντάσσουμε στη καθημερινότητά μας υγιεινές τροφές και ταυτόχρονα να αθλούμαστε πηγαίνοντας γυμναστήριο ή κάνοντας ένα συστηματικό περπάτημα. Στη συνέχεια ζυγιζόμαστε σχεδόν καθημερινά, περιμένουμε κάποια αποτελέσματα αλλά στο τέλος δεν είναι τα αναμενόμενα και πολλές φορές απογοητευόμαστε. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατάμε όλη μας την προσπάθεια και να επαναπαυόμαστε ξανά.
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι λόγοι για το αρχικό ερώτημα μας:
  • Είναι λάθος να ζυγιζόμαστε καθημερινά. Το καθημερινό ζύγισμα μας προκαλεί άγχος, το οποίο λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην απώλεια βάρους.
  • Υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Πολλοί είναι εκείνοι που όταν ξεκινούν να γυμνάζονται αρχίζουν να καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται, είτε επειδή νιώθουν μεγαλύτερη πείνα μετά από τόσες καύσεις ή ακόμα μόνο και μόνο για να επιβραβεύσουν τον κόπο που έκαναν.
  • Αυξάνεται η μυϊκή μάζα. Ξεκινώντας ένα άτομο, την γυμναστική, με το πέρασμα του καιρού παρατηρείται αύξηση της μυϊκής του μάζας. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός στην ζυγαριά να παραμένει ο ίδιος ή ακόμα και να αυξάνεται. Ωστόσο οι μεταβολές στο σώμα γίνονται ευκρινείς γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο όγκος του σώματος μειώνεται, οπότε έχουμε μείωση πόντων. Αυτός είναι και ένας απ τους λόγους που είναι σημαντικό να κάνουμε την λιπομέτρηση.
  • Μείωση του μεταβολισμού εξαιτίας τυχόν ορμονικών διαταραχών. Οι πιο συχνές είναι ο υποθυροειδισμός και η ινσουλινοαντίσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνόμαστε στον γιατρό μας για να μας δώσει περαιτέρω εξετάσεις.
  • Ο οργανισμός δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συνεπώς μας προκαλούν γρηγορότερα  κορεσμό.
  • Το αλάτι που καταναλώνουμε καθημερινά στη διατροφή μας. Το νάτριο συμβάλλει στη κατακράτηση υγρών και είναι ένας σημαντικός λόγος να μην χάνουμε βάρος.
  • Προς την ίδια κατεύθυνση είναι η παράλειψη υγρών. Αν δε καταναλώνουμε υγρά δεν μπορεί να μειωθεί το λίπος αλλά ούτε και η κατακράτηση, αν τυχόν υπάρχει στον οργανισμό μας.
  • Παράλειψη γευμάτων ούτως ώστε να γλιτώσουμε θερμίδες. Πρέπει να καταναλώνουμε 4-5 γεύματα ημερησίως έτσι ώστε να αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού και ταυτόχρονα να πετυχαίνουμε ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας.
  • Τα σαββατοκύριακα χαλαρώνουμε υπερβολικά το διατροφικό μας πλάνο, γεγονός που μας «πάει πίσω».
  • Η λήψη φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη, μπορούν να προκαλέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην απώλεια βάρους.
  • Πολύ σημαντική είναι και η διάρκεια και ποιότητα του ύπνου, όσο κι αν μας ακούγεται παράξενο.
 
Το να μένουμε νηστικοί δεν είναι λύση για να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος. Επιπλέον, το να παραλείπουμε βασικές ομάδες τροφίμων, στερεί από τον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Συνεπώς, συμβουλευόμαστε τον διαιτολόγο μας ώστε να μας παρέχει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, καθώς κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και μοναδικός!
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!