ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

04/01/2020

Γιατί είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος λιπομέτρηση;


Γιατί είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος λιπομέτρηση;
 

Ο προσδιορισμός του σωματικού λίπους και της μυϊκής μάζας αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο στην αξιολόγηση της συνολικής υγείας του οργανισμού και βοηθάει στο σωστό σχεδιασμό αλλά και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας ενός διαιτολογίου και προγράμματος άσκησης.
Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία μέτρησης του ποσοστού λίπους που υπάρχει στο σώμα. Ειδικά για όσους έχουν πρόβλημα με το βάρος τους και κάνουν δίαιτα ή γυμναστική, είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.
 
Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους;
 
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Μια ενδεικτική μέση τιμή δίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:
Φύλο        Ηλικία       Χαμηλό         Φυσιολογικό           Υψηλό         Πολύ Υψηλό
Γυναίκα   20-39            <21%              21-32,9%           33-38,9%          >39%
Γυναίκα   40-59            <23%              23-33,9%           34-39,9%          >40%
Γυναίκα   60-79            <24%              24-35,9%           36-41,9%           >42%
Άνδρας    20 -39           < 8%                 8-19,9%            20-24,9%          >25%
Άνδρας     40-59           <11%             11-21,9%            22-27,9%          >28%
Άνδρας     60-79           <13%             13-24,9%            25-29,9%          >30%
 
Τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να κάνει κάποιος λιπομέτρηση;
Προκειμένου η λιπομέτρηση να είναι ακριβής, να παρέχει δηλαδή έγκυρα αποτελέσματα, πρέπει πριν υποβληθούμε σε αυτήν:
  • Να μην έχουμε φάει και να μην έχουμε πιεί υγρά για τουλάχιστον 4 ώρες πριν.
  • Η γυναίκα να μην βρίσκεται σε έμμηνο ρύση.
  • Να μην έχουμε καπνίσει τις τελευταίες ώρες.
  • Να μην έχουμε αθληθεί κατά τις προηγούμενες ώρες.
  • Να αφαιρέσουμε τα μεταλλικά μας αντικείμενα.
 
 
 
 
 
Πως μειώνεται το λίπος;
 
Η σωστή διατροφή παράλληλα με τη συστηματική άσκηση αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για να δημιουργήσουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας στον οργανισμό μας. Να αυξήσουμε, δηλαδή, τις θερμίδες που χρειαζόμαστε ημερησίως μέσω της άσκησης και ταυτόχρονα να μειώσουμε αυτές που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Τότε ο οργανισμός, για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια, θα κινητοποιήσει το αποθηκευμένο του λίπος.
 
Συνοπτικά παρουσιάζονται παρακάτω οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη  η πραγματοποίηση της λιπομέτρησης:

1. Η ζυγαριά δεν πέφτει

Μπορεί να έχουμε εγκλωβιστεί στον αριθμό της ζυγαριάς και να βλέπουμε πως δε πέφτει, ενώ ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με έντονη φυσική δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι πως μετά από έντονη άσκηση το σώμα αποθηκεύει γλυκογόνο, το οποίο περιέχει και νερό με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση που μπορεί να φτάσει τα 1-2 κιλά. Με την λιπομέτρηση λοιπόν θα δούμε την ακριβή σύσταση του σώματος μας, κατά πόσο έχει αυξηθεί η μυϊκή μάζα και κατά πόσο έχει πέσει η λιπώδης μάζα.

2. Σωστή απώλεια κιλών

Μπορεί να προσέχουμε τη διατροφή μας, να βλέπουμε την πτώση στο νούμερο της ζυγαριάς αλλά η λιπομέτρηση θα μας βοηθήσει να δούμε αν το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούμε μας βοηθά να χάνουμε λίπος και όχι υγρά και μυς. Οπότε αποτελεί ένα πιο ασφαλές εργαλείο για τη σωστή απώλεια σωματικού βάρους.

3. Ανάλυση σύστασης σώματος

Η ζυγαριά είναι ένας δείκτης για το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο, η λιπομέτρηση μας δίνει μια πιο ουσιαστική εικόνα της σύστασης του σώματος μας. Για την ακρίβεια, μπορούμε να δούμε που συγκεντρώνεται το λίπος μας τμηματικά δηλαδή σε ποια περιοχή του σώματος μας. Ειδικά σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και σπλαχνικού-κοιλιακού λίπους που αποτελεί και ένα παράγοντα κινδύνου για διάφορα νοσήματα.
Ας μην κοιτάμε απλά το νούμερο της ζυγαριάς, λοιπόν, αλλά ας πραγματοποιήσουμε μια λιπομέτρηση ούτως ώστε να κατανοήσουμε την πραγματική σύσταση του σώματος μας!
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!