ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

30/04/2020

Πρωτεΐνη χωρίς κρέας;… Κι όμως γίνεται!


 
Πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή ανησυχούν μήπως δεν διασφαλίσουν για τον οργανισμό τους τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, είναι υπεύθυνες για την ορθή λειτουργία των οργάνων, ιστών και κυττάρων. Ο οργανισμός εκτός από τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγα, λαμβάνει πρωτεΐνη και από άλλες πηγές!

Ας δούμε ,λοιπόν, τις βασικότερες από αυτές:

Γάλα Σόγιας:  1 φλιτζάνι περιέχει 90 θερμίδες και 6γρ. πρωτεΐνης. Πολύ καλή πηγή Βιταμίνης Β12, ασβεστίου και βιταμίνης D!
Τυρί Tofu: Το τυρί tofu, φτιαγμένο από φασόλια σόγιας είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων, αφού μια μικρή ποσότητα των 120γρ. δίνει 8γρ. πρωτεΐνη και μόνο 70 θερμίδες!
Αρακάς (Μπιζέλι):  Παρέχει 8,6γρ. πρωτεΐνης, 8,9γρ. φυτικές ίνες και μόνο 134 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι.
Σπανάκι: Συγκεκριμένα το ψημένο σπανάκι, δίνει 5,3 γρ. πρωτεΐνης και 4,3 γρ, φυτικών ινών σε 1 γεμάτο φλιτζάνι
Μπρόκολο: Θεωρείται και αυτό μια καλή πηγή πρωτεΐνης αφού δίνει 4γρ. σε 1 φλιτζάνι και 5,2 γρ. φυτικές ίνες και μόνο 54 θερμίδες!
Κιμάς Σόγιας: Σημαντική πηγή πρωτεΐνης αφού μόνο 30γρ. δίνουν 15,3γρ. πρωτεΐνη.
Κινόα: Μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, αφού το 1 φλιτζάνι δίνει 8γρ. πρωτεΐνη και 5γρ. φυτικές ίνες! Θεωρείται μάλιστα και superfood!
Βρώμη:  Μόνο το ½ φλιτζάνι δίνει 7,5γρ. πρωτεΐνη, 4 γρ. φυτικές ίνες και 150 θερμίδες!
Φακές: 1 φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές, δίνουν σχεδόν 18γρ. πρωτεΐνη, 15,6γρ φυτικές ίνες και 230 θερμίδες σε ποσότητα
Φυστικοβούτυρο: Δυναμωτικό και υψηλό σε πρωτεΐνη, αφού μόνο  2 κουταλιές της σούπας δίνουν 7,7γρ πρωτεΐνης.
Τα αποξηραμένα βερίκοκα και οι λιαστές ντομάτες
Το καστανό ρύζι: Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει 5γρ πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και σε σύγκριση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, είναι το δεύτερο σε υψηλή περιεκτικότητα σε BCAA μετά το κινόα.
      
Το μόνο που πρέπει να μας ανησυχεί λίγο περισσότερο είναι η Βιταμίνη Β12! Μια βιταμίνη που είναι εύκολο να συναντήσεις σε ζωικές τροφές, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να την καλύψεις σε μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνο από φυτικές τροφές!
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!