ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

20/11/2020

Διατροφική ετικέτα τροφίμων- γιατί είναι απαραίτητη;

Οι Διατροφικές Ετικέτες δημιουργήθηκαν με απώτερο σκοπό την βοήθεια του καταναλωτή όσον αφορά την πιο σωστή, ασφαλή και υγιεινή επιλογή μεταξύ των τροφίμων. Οι πληροφορίες που μας παρέχουν οι διατροφικές ετικέτες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες εάν κάποιος είναι σε θέση να τις κατανοήσει. Η διατροφική ετικέτα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος επικοινωνίας  του παραγωγού με τον καταναλωτή και κυρίως,  ένα  νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τον καταναλωτή στις αγορές του.
Σύμφωνα με τον EUFIC (European Food Information Council), οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι, βάσει νόμου να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στους καταναλωτές, είτε αυτές είναι τυπωμένες στη συσκευασία, είτε αναγράφονται σε ετικέτες που επισυνάπτονται στα τρόφιμα. Πρέπει να περιλαμβάνουν ή να συνοδεύονται από λεπτομέρειες ως προς τη φυσική κατάσταση του τροφίμου ή τη συγκεκριμένη επεξεργασία στην οποία έχει υποβληθεί, δηλαδή αν είναι παγωμένο, σε σκόνη, καπνιστό, UHT (πολύ υψηλής θερμικής επεξεργασίας), συμπυκνωμένο, κλπ., την ημερομηνία λήξης και τα πρόσθετα με το γράμμα Ε.
Πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει, με την ακόλουθη σειρά, την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε:
  • Ενέργεια   
  • Λιπαρά (εκ των οποίων κορεσμένα)
  • Υδατάνθρακες (εκ των οποίων σάκχαρα)
  • Πρωτεΐνες
  • Φυτικές ίνες      
  • Νάτριο
 
Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να γράφουν τα συστατικά των προϊόντων με σειρά βάρους. Έτσι, το συστατικό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο και το συστατικό που περιέχεται στη μικρότερη ποσότητα τελευταίο.
Όταν μία διατροφική ετικέτα αναγράφει τρόφιμο χωρίς θερμίδες (calorie free), αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα. Τρόφιμο χωρίς λίπος (Fat free), σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο ή ίσο με 0,5 γραμμάριο λίπους ανά μερίδα, ενώ η έκφραση χωρίς χοληστερόλη σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 2 mg χοληστερόλης και λιγότερο από 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα. Η έκφραση χωρίς προσθήκη ζάχαρης σημαίνει ότι δεν έχει προστεθεί επιπλέον ζάχαρη στο τρόφιμο.
Ορισμένες από τις παραπάνω εκφράσεις, όπως και εκφράσεις του τύπου τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, τρόφιμο low – χαμηλό σε θερμίδες ή λίπος (25% λιγότερο από το ανάλογο πλήρες τρόφιμο) και τρόφιμο light (30% λιγότερες θερμίδες ή λιγότερο λίπος από το αντίστοιχο πλήρες) μπορούν να λειτουργήσουν ως πολύτιμα εργαλεία σε άτομα που ακολουθούν ένα ιδιαίτερο μοντέλο διατροφής, όπως και στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Οι πληροφορίες πρέπει να δίνονται ανά 100 γρ. ή ανά 100ml του τροφίμου. Οι διατροφικές πληροφορίες μπορούν να αναγράφονται και ανά μερίδα, , με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται και ο αριθμός των μερίδων που περιέχεται στη συσκευασία.
  • Η ενεργειακή αξία και το ποσό των θρεπτικών ουσιών πρέπει να επισημαίνονται στις ακόλουθες μονάδες: για την ενέργεια στην kilocalories (kcal) και kilojoules (kJ), για τις πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, τροφικές ίνες και το νάτριο σε γραμμάρια (g) και για τη χοληστερόλη σε χιλιοστόγραμμα (mg).
  • Πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα πρέπει, επιπλέον, να εκφράζονται ως ποσοστό της «συνιστώμενης ημερήσιας δόσης» (RDA) για τα μικροθρεπτικά συστατικά..
  • Βιταμίνες και ανόργανα άλατα (A, D, E, C, B1, B2, Νιασινη, Β6, Φολικό οξύ, Β12, Βιοτίνη, Παντοθενικό οξύ, Ca, P, Fe, Mg, Zn, I) όταν αυτά υπάρχουν σε σημαντική ποσότητα (15% της συνιστώμενης δόσης σε 100 gr. ή 100 ml ή κατά συσκευασία αν αυτή περιέχει μία (1) μόνο μερίδα)
  • Η ετικέτα πρέπει ακόμα να δηλώνει το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή, την καθαρή ποσότητα του τροφίμου πριν συσκευαστείοδηγίες για τη χρήση του ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς επίσης και οποιεσδήποτε ειδικές συνθήκες αποθήκευσής του.
 
Τρόφιμα στα οποία δεν είναι απαραίτητη η διατροφική ετικέτα είναι:
  • Ο απλός καφές και το τσάι, κάποια καρυκεύματα και γενικά τρόφιμα που δεν έχουν σημαντικά ποσά θρεπτικών συστατικών.
  • Φαγητά που πωλούνται σε καντίνες και φούρνους
  • Φαγητό εστιατορίων
  • Τρόφιμα που πωλούνται από μικρές επιχειρήσεις
  • Τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε μικρά πακέτα
  • Στα φρέσκα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέατα) η διατροφική επισήμανση είναι προαιρετική.
 
Συνοπτικά , η επισήμανση των τροφίμων πρέπει να φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις ( Ελληνικός Κωδικός  Τροφίμων & Ποτών, Άρθρο 11) :
  1. Ονομασία πώλησης
  2. Κατάλογο συστατικών
  3. Διατροφική επισήμανση
  4. Καθαρή ποσότητα
  5. Ειδικές συνθήκες συντήρησης και χρήσης
  6. Παρασκευαστής/Συσκευαστής/Πωλητής
  7. Χώρα Καταγωγής/ Τόπος προέλευσης
  8. Χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας /Τελική χρονολογία ανάλωσης (ημερομηνία λήξης)
  9. Οδηγίες χρήσης
  10. Αλλεργιογόνα
 
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!