ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

02/12/2020

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού Συστήματος και Διατροφή

Με τον όρο ανοσοποιητικό σύστημα εννοούμε όλους εκείνους τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός μας απέναντι σε «εισβολείς».
 
Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων, λοιμώξεων αλλά και για την καλή ζωή και την ευεξία του οργανισμού.
 
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ενισχύεται από την μία μέρα στην άλλη επειδή πήραμε κάποιες περισσότερες βιταμίνες από το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Ο καλύτερος τρόπος να νιώσουμε και να είμαστε υγιείς είναι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού μας είναι :
  1. η διατροφή,
  2. το υπερβολικό σωματικό βάρος,
  3. η καθιστική ζωή,
  4. το κάπνισμα,
  5. η έλλειψη καλού και ποιοτικού ύπνου ,
  6. η μειωμένη έκθεση στον ήλιο και
  7. οι συνθήκες υγιεινής
Τα θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναγράφονται συνοπτικά παρακάτω:
  • Βιταμίνη C. Συναντάται σε πληθώρα φρούτων και λαχανικών όπως: πορτοκάλια, μανταρίνια ,φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές, μπρόκολο.
  • Βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, αβοκάντο, ακτινίδια
  • Βιταμίνη D την οποία βρίσκουμε στον σολομό, τις σαρδέλες και τα αβγά
  • Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τον οργανισμό μας από ιούς που προκαλούν κρυολόγημα ή γρίπη. Άφθονα σε ω3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο
  • Ψευδάργυροςà δρα προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις καθώς βοηθάει και συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Βρίσκεται στα οστρακοειδή, τα θαλασσινά, το μοσχάρι ,τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, το τόφου
  • Σελήνιο το οποίο περιλαμβάνεται στα θαλασσινά
  • Βήτα γλυκανες, φυτικές ίνες με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση (βρώμη, μανιτάρια)
  • Προβιοτικά σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφιρ
  • Υπάρχουν και άλλες ουσίες οι οποίες δρουν σημαντικά, συνδυάζοντας τες με κάτι από με όλα τα παραπάνω. Αυτές είναι το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, η πρόπολη, ο κουρκουμάς, το  τζιντζερ, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σκόρδο)
Φροντίζουμε, λοιπόν, να :
 
  • Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω
  • Χρησιμοποιούμε λαχανικά στις σαλάτες και στα φαγητά μας
  • Τρώμε σνακ με φρούτα και ξηρούς καρπούς 
  • Χρησιμοποιούμε στην παρασκευή των φαγητών μας σκόρδο και κρεμμύδι 
  • Χρησιμοποιούμε το μέλι σαν υποκατάστατο της ζάχαρης.
  • Καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες γιαουρτιού μέσα στην εβδομάδα.
  • Καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών. Έχουμε άλλωστε αναφέρει ξανά πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας.
 
Η ποικιλία είναι το κλειδί για την σωστή διατροφή. Τρώγοντας μόνο ένα από τα παραπάνω τρόφιμα δεν θα είναι αρκετό για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ακόμη και αν το καταναλώνουμε συστηματικά.
 
Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών, σωστή διατροφή, άσκηση, λιγότερο άγχος, αισιοδοξία, γέλιο και «παν μέτρο άριστο», λοιπόν, και το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μας… ευγνωμονεί!
 
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!