ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

01/02/2021

Η σημαντικότητα της άσκησης την περίοδο που βιώνουμε

Την περίοδο  που βιώνουμε είναι σημαντικό να τονίσουμε τα οφέλη της σωματικής άσκησης τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.
Το καθεστώς εγκλεισμού οδηγεί από μόνο του σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η πολύωρη καθιστική στάση τις περισσότερες φορές είναι και λανθασμένη, δεν υπάρχει δηλαδή σωστή ευθυγράμμιση στα μέλη του σώματος (αυχένας, άνω άκρα, σπονδυλική στήλη ,λεκάνη, πόδια).
Αυτό  έχει ως συνέπειες πολλά μυοσκελετικά  προβλήματα:  πόνους στον αυχένα, πόνους στην μέση, βράχυνση σε μύες, θλάσεις κ.α. Οι τρόποι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης είναι απλοί,  πρώτα απ΄όλα διορθώνοντας  τη στάση του σώματος ευθυγραμμίζοντας τα μέλη μας, έπειτα ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ήπιων διατάσεων για την αντιμετώπιση της βράχυνσης το οποίο μπορεί να εκτελείται καθημερινά, επιλέγοντας μία μορφή άσκησης για ενδυνάμωση με διάφορους εξοπλισμούς που διαθέτει ο καθένας, με αντικείμενα του σπιτιού ή και μόνο με το βάρος του σώματος και τέλος μία μορφή αερόβιας άσκησης (όποια είναι πιο ευχάριστη στον καθένα).

 Έχει παρουσιαστεί ότι αυτή η κατάσταση που συμβαίνει προκαλεί άγχος και στρες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άυξηση της κορτιζόλης, μια ορμόνη υπεύθυνη για καταστάσεις επιβλαβείς για την υγεία όπως: ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού, βουλημία, σημάδια κατάθλιψης , αυπνία, κόπωση κ.α. Η άσκηση μπορεί να προλάβει την κατάσταση αυτή ή ακόμα και να την αναστρέψει αν υπάρχει.

Ασχολούμενος λοιπόν κάποιος με την σωματική άσκηση καταφέρνει να απελευθερώσει τις ορμόνες της χαράς τις ενδορφίνες, την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη.  Οι ορμόνες αυτές είναι νευροδιαβιβαστές , οι οποίες  ισχυροποιούν σημαντικά το ανοσοποιητικό, προάγουν την ευεξία, μειώνουν το στρες  και προσφέρουν αίσθημα ευφορίας.

Συμπερασματικά λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η σωματική άσκηση, αδιαμφισβήτητα είναι πολύτιμη και επωφελής για κάθε άνθρωπο!

Κλημανόγλου Ιωάννης
Καθηγήτής Φυσικής Αγωγής
Fitness Instructor στο REALFIT

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!