ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

11/03/2021

Η διατροφή στη Σαρακοστή


Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής μνημονεύει τη νηστεία του Χριστού στην έρημο.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όσοι νηστεύουν αποκλείουν από τη διατροφή τους μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα ψάρια και το κρέας. Τα μόνα ζωικά προϊόντα που είναι επιτρεπτό να καταναλωθούν είναι το χταπόδι, το καλαμάρι και τα οστρακοειδή. Η κατανάλωση των θαλασσινών κατά τη νηστεία μπορεί να καλύπτει την ανάγκη σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας , οι οποίες υπάρχουν κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και είναι απαραίτητες στον οργανισμό. Επίσης, τα θαλασσινά είναι καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Τα οφέλη της Σαρακοστιανής νηστείας επομένως, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι αναμφισβήτητα αρκετά. Η διατροφή κατά τη νηστεία αποτελείται από τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη C, E και A και φυτικές ίνες. Η αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών από τα φρούτα και τα λαχανικά  βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεινών στο αίμα, μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες  καθώς η Σαρακοστιανή νηστεία «πλησιάζει» αρκετά στο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής!
Επιπρόσθετα, η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό λίπος) και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και το χαλβά βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τι πρέπει ωστόσο να προσέξουμε τις ημέρες αυτές της νηστείας;
  • Να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα, η οποία σε συνδυασμό με την νηστεία θα μας αποφέρει μεγαλύτερη ευεξία
  • Να ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα για την εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μας
  • Να αποφύγουμε τις μεγάλες μερίδες
  • Να μετριάσουμε το λάδι και τις ελιές
  • Να μετριάσουμε τα πασχαλιάτικα γλυκά και εδέσματα, όπως για παράδειγμα τον χαλβά και τα τσουρέκια
  • Να καταναλώνουμε προϊόντα ολικής αλέσεως που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών από τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα
 
Ακόμα, υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων μη ζωικής προέλευσης για βέλτιστη πρόσληψη απαραίτητων αμινοξέων για τον οργανισμό. Μερικοί από αυτούς παρατίθενται παρακάτω:
 
  • Φακόρυζο
  • Πίτουρο βρώμης με γάλα σόγιας
  • Τόφου με ψωμί ολικής αλέσεως
  • Ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο ή χούμους
  • Καστανό ρύζι με αρακά
  • Καστανό ρύζι με αμύγδαλα ή κάσιους
  • Ψωμί ολικής αλέσεως με αβοκάντο
 
Συνεπώς η νηστεία πέρα από την πνευματική πειθαρχεία και το καλό που κάνει στην ψυχή μας, κάνει εξίσου καλό και στην υγεία και ευεξία μας.
 
Καλή Σαρακοστή!
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!