ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

02/04/2021

Διαλειμματική δίαιτα. Αποτελεσματική ή άλλη μία… «μόδα»;

Κατά καιρούς προκύπτουν διάφορα μοτίβα δίαιτας που υπόσχονται άμεση απώλεια σωματικού βάρους. Κάποια είναι αρκετά περιοριστικά, άλλα μονοφαγικά και άλλα   ιδιαίτερα, όπως η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος. Έτσι, τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη διαλειμματική δίαιτα ή νηστεία, η οποία εμφανίζει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Η διαλειμματική νηστεία ή δίαιτα αποτελεί ένα διατροφικό μοτίβο, το οποίο προτείνει την εναλλαγή περιόδων νηστείας και περιόδων ελεύθερης διατροφής, χωρίς να καθορίζει το είδος του φαγητού που περιλαμβάνουν οι περίοδοι ελεύθερης διατροφής. Με απλά λόγια, η διαλειμματική νηστεία προτείνει την κατανάλωση φαγητού «με διαλείμματα» μέσα στην ημέρα. Κοινώς, επιτρέπει την κατανάλωση τροφής μέσα σε συγκεκριμένα διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι άλλο πέραν αυτών των ωρών.

Υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα διαλειμματικής νηστείας. Τα πιο δημοφιλή είναι τα εξής:

  • Το μοτίβο 16:8, που περιλαμβάνει παράλειψη του πρωινού και περιορισμό της ημερήσιας περιόδου φαγητού σε 8 ώρες, η οποία ακολουθείται από 16 ώρες νηστείας. Στη φάση της νηστείας επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες (νερό, καφές και αφεψήματα χωρίς γάλα ή ζάχαρη) ενώ στη φάση της περιόδου φαγητού, δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται. Το μοτίβο 16:8 είναι και το πιο δημοφιλές. Συνήθως αυτό συμβαίνει με αποφυγή του πρωινού γεύματος και αναμονή μέχρι το μεσημεριανό γεύμα κατά τις 13:00 – 14:00, αν υπολογίσει κανείς ότι το τελευταίο γεύμα έγινε κατά τις 21:00 – 22:00 το προηγούμενο βράδυ.
  • Το μοτίβο 1:1, που περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες, η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής.
  • Το μοτίβο 5:2, που περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και 2 μέρες νηστείας. Περιλαμβάνει ,δηλαδή, πέντε ημέρες την εβδομάδα με θερμιδική πρόσληψη ίση με τις ενεργειακές ανάγκες του διαιτώμενου και άλλες δύο ημέρες με αυστηρό περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων. Για τις δύο μέρες, η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης γίνεται κατά 70-75%. Έτσι, εάν ένα άτομο καθημερινά καταναλώνει 2000 θερμίδες, για δύο μέρες την εβδομάδα θα πρέπει να καταναλώσει 400-500 θερμίδες.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω μοτίβα διατροφής προτείνουν μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή ακόμα και τις ημέρες αυστηρούς νηστείας.

Ερευνητικά έχει φανεί πως μπορεί να έχει αποτέλεσμα στη μείωση του σωματικού βάρους ,τη διαχείριση του σακχάρου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και απ’ ότι δείχνουν μελέτες σε ζώα έχει κάποια καλά αποτελέσματα απέναντι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι το Alzheimer. Τέλος, φαίνεται ότι συμβάλλει θετικά στη μακροζωία και ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Διαλειμματική Νηστεία πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος ή πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή.Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο τους, ενώ κάτι εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πώς ένα τέτοιο μοτίβο δίαιτας είναι δύσκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε μικρό δείγμα και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση δεικτών υγείας, χωρίς ταυτόχρονα να οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα ήδη εφαρμοσμένα μοντέλα απώλειας βάρους.
Καλό είναι, λοιπόν, να βρούμε ένα μοτίβο γευμάτων που απολαμβάνουμε και ταιριάζει με τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και διαφορετικός.
 
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
    (Πρώην NISSAN Τερζή)
    Τομπάζη 21
  • 2310 700780
  • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!