ΕΙΣΟΔΟΣ

TIPS

14/06/2021

Διατροφή και κυτταρίτιδα


 
Με τον όρο “κυτταρίτιδα”, αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω στοιβάδα, η οποία συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής “ρυτίδων” πάνω στο δέρμα (όψη φλοιού πορτοκαλιού).
Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού.
Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι η δημιουργία της κυτταρίτιδας είναι ανεξάρτητη από την παχυσαρκία, δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα άτομα.
Μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν είναι οι εξής: οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής (πχ το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας συνάδει με την αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού. Συνεπώς, συστήνεται:
 • Διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφικής καθημερινότητας
 • Αυξημένη κατανάλωση υγρών, η οποία διευκολύνει το μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους
 • Μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά και τα ζωικά βούτυρα
 • Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι
 • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
 • Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η προσπάθεια διατήρησης μιας συστηματικής  σωματικής άσκησης η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευση των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
 
Συμπερασματικά, μπορεί να μην έχουμε αυτή την στιγμή τρόπο για μόνιμη εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, έχουμε ωστόσο πολλές εναλλακτικές για να μειώσουμε την εμφάνιση της.
 
Κανταρτζόγλου Γεωργία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • 7o χιλ. Θεσσαλονίκης Μουδανιών
  (Πρώην NISSAN Τερζή)
  Τομπάζη 21
 • 2310 700780
 • [email protected]

AppStore Googleplay

SOCIAL

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις.
Κατάλαβα!